Blogg

Hur går det till att brygga gammalt öl? Dag 3 – jäsningen sätts igång

Tunnan med det syrliga hundraåriga ölet fylls vartannat år på med nytt öl. Ungefär halva tunnan töms och ersätts med nybryggt öl. Att brygga ölet och sätta igång jäsprocessen brukar kräva en långhelg och här kan du läsa om första dagens mäskning och lakning samt andra dagen, då vörten kokas och kyls ned.

På tredje dagen tillsätter vi jäst till den nedkylda vörten. Sedan pågår jäsningen i omkring en vecka. Därefter samlas familjen på nytt för att tömma tunnan, buteljera Gammalt öl och fylla tunnan med det färdiga, nybryggda ölet.

På bilderna syns bryggmästare Peter Hultén klippa upp jästpaketet tillsammans med Olof Hultén. Berit Gedda har fått den ärofyllda uppgiften att tillsätta jästen i jäskaret. På sista bilden ser vi bryggverket som nu är jäskar med termometer på locket.

Årets bryggning har gått smidigt under vår kunniga och vänliga bryggmästare Peters ledning – vi i stödtrupperna är glada att få lära oss och finslipa samarbetet!

Bryggning går hand i hand med social samvaro

Självklart är bryggningen också en social aktivitet och i år samlades släkten förutom till goda måltider på kvällarna kring ett klurigt korsord. Här syns Leo Hultén och Berit Gedda. Det gick ut på söndag morgon med förenade krafter.

Leo Hultén och Berit Gedda vid korsordet

Hur går det till att brygga gammalt öl? Dag 2 – vörtkok och kylning

Grundläggande för ett fatlagrat, syrligt öl – som det hundraåriga ölet som vårdats av släkten i många generationer – är att växla ölet i tunnan. Vartannat år behöver hälften tömmas och ersättas av nybryggt öl. Det gör att mikroorganismerna trivs och kan göra sitt viktiga jobb, att producera syrligt öl.

Bryggningen är en process som tar några dagar. När dag 1 har ägnats mäskning och lakning, så är det dags för vörtkok och kylning. På första bilden ser vi dravet från lakningen i skottkärran på väg till komposten och på nästa den klara vörten i bryggverket. Humlen kokar med från början och vi ser Peter välja kottar för årets brygd. Efter avslutat kok skall vörten kylas och nu är det som bekant viktigt att allt är sterilt. Peter riggar en kylsekvens där humlet silas av och vörten transporteras ned i sterila dunkar via en plattvärmeväxlare. Georg och Anna turas om att ösa, Peter övervakar hävertfunktionen och Leo sköter dunkarna. Långhelgens bryggning avslutas med att jäsningen sätts igång.

Som framgår av bilden överst på denna sida, så finns det också tid till att provsmaka tidigare årgångar av Gammalt öl. Olof Hultén serverar efter avslutad bryggdag och Anna Hultén ser på.

Hur går det till att brygga gammalt öl? Dag 1 – mäskning och lakning

När vi presenterar släktens hundraåriga öl, Gammalt öl, på mässor som Belgoträff i Uppsala, så får vi ofta frågor om hur det går till att brygga ”nytt gammalt” öl. Grunden för att hålla liv i mikroorganismerna – som är själva förutsättningen för det fatlagrade ölet – är att vartannat år tömma tunnan till hälften. Och att fylla på med nytt öl, så att processen kan börja om på nytt.

Här är några bilder från den första dagens bryggning av nytt öl. En förutsättning för öl är förstås att det finns malt och den har vägts upp och malts dagen innan av Peter Hultén, Olof Hultén och Charly Hultén.

Det första steget i bryggningen är mäskning där en förmäsk av vetemjöl ingår. På bilderna ser man hur Leo övervakar gelatiniseringen vid 63 grader i en separat kastrull på elplatta. Huvudmäsken mäskas in i det stora vedeldade bryggverket, på bild ser vi Peter tippa i den krossade kornmalten. Efter proteinrasten tippas förmäsken i av Leo. Mäsken är rejält styv och vi turas om med mäskrodret, på bild Georg. Sockerrast och destrinrast kräver fullt fokus när man har ett vedeldat bryggverk, på bild Leo och Peter i mättagen. Vi mäskar ut vid 78 grader och sedan är det dags för lakning. Lakningen tar tid men med tre lakstationer och mycket hett vatten får vi vår önskade vörtstyrka. Georg öser på bild. Dag två ägnades vörtkok och kylning och den tredje dagen sattes jäsningen igång.

På bilderna ser du bryggmästare Peter Hultén i sällskap med släktingarna Berit Gedda, Georg Gedda, Anna Hultén och Leo Hultén. Med vid bryggningen var dessutom Olof Hultén och Charly Hultén.

Möt Gammalt öl i nytt avsnitt av ölpodden ”Ölvärlden”

I senaste avsnittet av podden ”Ölvärlden” berättar Peter Hultén om släktens hundraåriga öl – Gammalt öl – och hur traditionen bärs vidare i våra dagar.

Ölvärlden” är en podcast som drivs av ölentusiasterna Robert Andersson och Micael Lysén. Podden har hållit igång i från 2020 och har kommit upp i imponerande 195 avsnitt (om man inte räknar in julkalendrar, då det skulle bli än fler).

I det senaste avsnittet, som släpps idag den 21 mars 2025, gästas ”Ölvärlden” av Peter Hultén, som är nuvarande huvudbryggare för det hundraåriga öl som vårdats i släkterna Gedda och Hultén sedan åtminstone 1806 – det öl som går under namnet Gammalt öl.

Podden ”Ölvärlden” hittar du på de flesta plattformar där poddar finns, bland annat Apple och Spotify.

Upptäck hundraårigt öl på Belgoträff 2025 i Uppsala

Är du nyfiken på hur hundraårigt öl smakar? Då ska du ta dig till Fyrishov i Uppsala den 25 januari 2025. Dags för Belgoträff!

Uppsala hembryggareförening har sedan 2006 arrangerat en mässa för hembryggare med förkärlek för belgiska och franska ölstilar. Det hundraåriga suröl vi kallar Gammalt öl var med redan på premiäromgången och har ställt upp vid ett flertal tillfällen genom åren. Eftersom vi tömmer den gamla släkttunnan vartannat år, så är det också naturligt att vi deltar på Belgoträff ungefär vartannat år.

Så också i år. Lördagen den 25 januari är det dags för Belgoträff 2025 i Fyrishov i Uppsala. Gammalt öl representerar med två årgångar – de öl som buteljerades 2021 och 2023. Håll utkik i programmet efter vilket ”monternummer” vi kommer att tilldelas.

Utbudet av 2021 års årgång är begränsat, så vill du kunna jämföra så rekommenderas att du hänger lite på låset.

Vid flaskorna får du träffa Peter Hultén, Anna Hultén och Magnus Nilsson. Åtminstone.

Läs mer om och skaffa biljett till Belgoträff 2025 i Uppsala.

Reservation för förändringar.

Tid

Lördag den 25 januari, klockan 12:00-17:00.

Plats

Fyrishov, hall C, Uppsala. (Cirka 1 km norr om Uppsala C)

Biljetter

https://www.tickster.com/se/sv/events/c118k64bkbttkk3/2025-01-25/belgotraff

Bred och djup genomgång i Jankopodden om hundraårigt öl

Har du inte smakat hundraårigt öl så ges ändå en bra inre bild av både doft, smak och karaktär i Jankopodden. Peter Hultén gästar Janko Svensson och Peter Axelsson.

Jan-Erik ”Janko” Svensson är en av de mest respekterade profilerna i svensk ölmiljö. Han är tävlingsdomare, författare och en mycket kunnig entusiast för allt som har med öl att göra. Sedan några år gör han dessutom, tillsammans med Peter Axelsson, en mycket populär podcast – som lämpligt nog handlar om öl och heter Jankopodden.

Du har väl inte missat avsnittet av Jankopodden om hundraårigt öl? (Du kan lyssna på avsnittet längre ned på denna sida.)

I november 2023 sändes avsnitt 27 av Jankopodden, helt ägnat hundraårigt öl och framförallt det vi på den här webbplatsen kallar Gammalt öl. Medverkande i avsnittet är Peter Hultén, den person i släkten Hultén / Gedda som idag är ölets främste företrädare och bryggmästare.

Hur detta syrliga öl, med sin flera hundra år öl gamla mikroorganism, smakar kan vara svårt att förmedla – och möjligheten att smaka det själv är ju begränsade. Just därför är det glatt överraskande att Jankopodden och samtalet mellan de medverkande ger en så målande bild av hur de olika sorterna som testas i programmet doftar och smakar. Peter Hultén berättar också detaljer ur den vallonska öltunnans historia som inte tidigare varit allmänt känt.

Kanske den bästa förmedlaren av hundraårigt öl i Sverige. Missa alltså inte detta!

Lyssna på Jankopodden om hundraårigt öl

Jankopodden, avsnitt 27: Nyheter om Gammalt öl

Länkar

Stort intresse för hundraårigt öl på Belgoträff 2023

Sedan starten 2006 har intresset för hembryggarträffen Belgoträff i Uppsala vuxit och årets upplaga uppvisade nära hundra öl i belgisk och fransk stil. Självklart fanns Gammalt öl på plats.

Det hundraåriga ölet Gammalt öl har bryggts i familjerna Gedda och Hultén sedan 1806. Och även om det blir långt mer än hundra år, så är det traditionellt så att stilen kallas – eller fordom kallades – hundraårigt öl. Ölet lagras på tunna och töms till hälften vartannat år. På så sätt hålls mikroorganismerna i tunnan vid liv och på gott humör – förutsättningen för att det syrliga hundraåriga ölet ska bli inte bara öl, utan också ett gott öl.

Processen att buteljera vartannat år gör också att vi i allmänhet bara medverkar på Belgoträff i Uppsala just vartannat år. Men undantag har förekommit, år då vi helt enkelt haft tillräckligt med flaskor över.

Flaskorna märks och lagras per årgång och i år hade vi med oss tre versioner. Dels 2022 års upplaga, som lämnades in till den domarbedömda tävlingen, dels 2012 års gåva från det stora fatet – så att säga kronan i släktölets bevarande – och dels öl från en avläggare, Lilla tunnan, från 2012.

Ska man hålla sig till självskattning, så är 2012:an från den stora tunnan en riktigt lyckad årgång och passade mycket bra att presentera så här tio år senare. Ölet gick åt i rask takt till de många intresserade besökarna på ölfestivalen.

När stora tunnans öl var slut, så gick vi över till att servera den betydligt syrligare ”lillebrorsan” från en mindre tunna. Glädjande nog mötte denna väldigt stort gillande från kännare och entusiaster. Flera funktionärer – som ju fått hålla smaklökarna ograverade och alkoholångorna borta under större delen av festivalen – var fullkomligt lyriska och det var förstås oerhört roligt att höra.

Vad sades om hundraårigt öl på Belgoträff 2023, då? Det var roligt att ganska många varit med förr och kunde jämföra med andra årgångar. Smakmässigt pratades det bland annat om sherry, fikon och havtorn. Många intressanta diskussioner följde. Tack för alla härliga möten!

Nå, hur gick det i tävlingen då? Nej, det blev inga medaljer för Gammalt öl i år. Varken från domarna eller publiken. Men efter att ha varit med ett tag, så känner man ju igen många av dem som hamnar på pallplats. Och Belgoträff attraherar många riktigt skickliga hembryggare. Det är bara att gratulera!

Bland buteljerna representerades det geddska fatet av Olof Hultén, Charly Hultén, Anna Hultén, Leo Hultén, Georg Gedda, Berit Gedda och Magnus Nilsson.

Foto

Magnus Nilsson

Testa hundraårigt öl på Belgoträff 2023 i Uppsala

Det brukar vara en av årets höjdpunkter för vänner av belgisk och fransk öl – Belgoträff i Uppsala. Den 28 januari 2023 kan du testa Gammalt öl.

Belgoträff är en återkommande festival för hembryggare som presenterar olika varianter av den rika floran ölsorter som finns i Belgien och Frankrike (gissar att en och annan nederländare kan slinka med av bara farten). Ofta har vi som står bakom det hundraåriga ölet Gammalt öl representerat det gamla släktölet med hundraåriga anor och rötter hos de gamla vallonerna.

Det historiska inslaget på belgoträffen i Uppsala brukar väcka uppmärksamhet från vänner av spännande öl och ölhistoria. Och vi själva uppskattar förstås både intresset och umgänget.

Så är du i Uppsala lördagen den 28 januari 2023, så rekommenderar vi ett besök på Belgoträff 2023 i Fyrishov. Skynda på att skaffa biljett för det brukar vara fullt med folk.

Tid

Lördag den 28 januari 2023, klockan 12-17

Plats

Hall C i Fyrishov, Uppsala

Övrigt

Entré 300 kronor (250 kronor för medlemmar). Biljett genom Tickster. Åldersgräns är 20 år.

Vörten kokar – tredje dagen med hundraårigt öl

Brygghelgen med sikte på att framställa påfyllnadsöl till vårt hundraåriga öl närmar sig sitt slut. På tredje dagen har vörten kokat och sedan kylts.

Det öl som varit i släkterna Geddas och Hulténs vård sedan åtminstone 1806 behöver vartannat år fyllas på med nytt öl. Grundidén är att man tappar ut omkring hälften, buteljerar denna ”färdiga produkt” och fyller tunnan (eller som det har kommit att bli med åren – tunnorna) med nytt öl, påfyllnadsöl. Men med lagring på tunna är detta en oprecis vetenskap. Änglarnas andel, den mängd vätska som ekfatet släpper ifrån sig, kan variera stort och i år verkar det som att så mycket som en tredjedel har lämnat vår största och huvudsakliga tunna.

Stora tunnan brukar ge omkring 60 liter suröl, Gammalt öl, men i år kommer vi nog bara att kunna tappa ur 30 liter för att mikroorganismerna ska få rätt och trivsam miljö.

Under den näst sista helgen i oktober 2021 har ett flertal släktingar träffats i bak- och bryggstugan hos Peter Hultén i Offerberg för att framställa nytt öl, se över utrustning och umgås. Du kan se vad som hände den första dagens bryggning och den andra dagen. Den tredje och avslutande dagen ägnades vörtkokning samt nedkylning av vörten. Nu är det verkligen på väg att bli öl!

Vad är nästa steg? Den nedkylda drycken ska nu stå och jäsa i en vecka. När själva tappning och påfyllnad sker är inte bestämt i skrivande stund.

De flesta foton och filmklipp från denna brygghelg i Offerberg är tagna av Anna Hultén.

Nu börjar det bubbla och sjuda – andra dagen med bryggning av påfyllnadsöl

På den andra dagen av brygghelgen började det bli action på riktigt. Nu är själva tillverkningen av Gammalt öl igång. Och fler släktingar har anslutit.

I släkterna Gedda och Hultén har ju sedan mer än två sekler det hundraåriga ölet vårdats och förts vidare mellan generationerna. Det som en gång var en tunna har fått flera avläggare och den större huvudtunnan har också bytts ut. Hemligheten med det hundraåriga ölet sitter alltså inte i tunnan, utan hos de mikroorganismer som så att säga står för den slutgiltiga framställningen av Gammalt öl.

Och som traditionen bjuder ska tunnorna tömmas till hälften och ersättas med nytt öl. Detta görs vartannat år och syftet är att ge de mikroorganismer som finns kvar i tunnan nytt material att jobba med. Och så har processen snurrat på sedan åtminstone 1806 (det var det år som drycken fick en egen etikett)!

Dag två fokuserade på mäskning och lakning.

Nu har också fler släktingar kommit till Peter Hulténs bak- och bryggstuga i Offerberg vid Ljusnans strand. Förutom Peter själv, så finns nu på plats: Anna Hultén med sonen Leo Hultén, makarna Olof Hultén och Charly Hultén samt makarna Agnes Hultén och Lars Torsten Eriksson.

Här kan du läsa lite om vad som hände under den första dagen.

Lakning på andra dagen av brygghelgen för påfyllnadsölet.