Stort intresse för hundraårigt öl på Belgoträff 2023

Anna Hultén och Leo Hultén representerar hundraårigt öl på Belgoträff 2023 (foto: Magnus Nilsson)

Sedan starten 2006 har intresset för hembryggarträffen Belgoträff i Uppsala vuxit och årets upplaga uppvisade nära hundra öl i belgisk och fransk stil. Självklart fanns Gammalt öl på plats.

Det hundraåriga ölet Gammalt öl har bryggts i familjerna Gedda och Hultén sedan 1806. Och även om det blir långt mer än hundra år, så är det traditionellt så att stilen kallas – eller fordom kallades – hundraårigt öl. Ölet lagras på tunna och töms till hälften vartannat år. På så sätt hålls mikroorganismerna i tunnan vid liv och på gott humör – förutsättningen för att det syrliga hundraåriga ölet ska bli inte bara öl, utan också ett gott öl.

Processen att buteljera vartannat år gör också att vi i allmänhet bara medverkar på Belgoträff i Uppsala just vartannat år. Men undantag har förekommit, år då vi helt enkelt haft tillräckligt med flaskor över.

Flaskorna märks och lagras per årgång och i år hade vi med oss tre versioner. Dels 2022 års upplaga, som lämnades in till den domarbedömda tävlingen, dels 2012 års gåva från det stora fatet – så att säga kronan i släktölets bevarande – och dels öl från en avläggare, Lilla tunnan, från 2012.

Ska man hålla sig till självskattning, så är 2012:an från den stora tunnan en riktigt lyckad årgång och passade mycket bra att presentera så här tio år senare. Ölet gick åt i rask takt till de många intresserade besökarna på ölfestivalen.

När stora tunnans öl var slut, så gick vi över till att servera den betydligt syrligare ”lillebrorsan” från en mindre tunna. Glädjande nog mötte denna väldigt stort gillande från kännare och entusiaster. Flera funktionärer – som ju fått hålla smaklökarna ograverade och alkoholångorna borta under större delen av festivalen – var fullkomligt lyriska och det var förstås oerhört roligt att höra.

Vad sades om hundraårigt öl på Belgoträff 2023, då? Det var roligt att ganska många varit med förr och kunde jämföra med andra årgångar. Smakmässigt pratades det bland annat om sherry, fikon och havtorn. Många intressanta diskussioner följde. Tack för alla härliga möten!

Nå, hur gick det i tävlingen då? Nej, det blev inga medaljer för Gammalt öl i år. Varken från domarna eller publiken. Men efter att ha varit med ett tag, så känner man ju igen många av dem som hamnar på pallplats. Och Belgoträff attraherar många riktigt skickliga hembryggare. Det är bara att gratulera!

Bland buteljerna representerades det geddska fatet av Olof Hultén, Charly Hultén, Anna Hultén, Leo Hultén, Georg Gedda, Berit Gedda och Magnus Nilsson.

Foto

Magnus Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *