Syrligt öl är förstås mer än vallonöl med hundraåriga anor. Världen över finns exempel på syrliga ölsorter. Här samlar vi några av dem, med betoning på sådana typer som i någon mån minner om det hundraåriga ölet.
Den här genomgången är naturligtvis långt ifrån komplett. Vi kommer att lägga till information och länkar.
Syrligt öl i Belgien
Belgien är något av centralpunkt för syrligt öl i världen, och vi ägnar sidan Dagens belgiska öl med släktskap till det hundraåriga vallonölet i Sverige åt detta ämne.
Syrligt öl i Sverige
Ett bryggeri i Sverige som enbart ägnar sig åt moderna Brettanomyces – eller vildjästa suröl – är Brekeriet i Skåne, startat 2012.
Syrligt öl i Tyskland
I Tyskland finns två traditioner med syrliga öl, Berliner Weisse i Berlin och Gose i Leipzig.
Berliner Weisse har en lång historia lokalt. Syrligheten sägs komma ur den ursprungliga, inte helt sterila, produktionsmetoden. Som populärast i slutet av 1800-talet ska fler än 700 bryggerier i Berlintrakten ha producerat denna öltyp. De två kommersiella bryggerier som hållit fast vid öltypen har moderniserat produktionen och blandar olika brygder för att skapa den önskade syrligheten. Intresset för Berliner Weisse har ökat i och med framväxten av lokala hantverksbryggerier. (Källa: Fritz Briem, i Oxford Companion of Beer, s 124-125)
Gose är en traditionell öltyp från Leipzig, där syrligheten produceras av tillsats av lactobacillus i primärjäsningen. Periodvis kan du hitta Ritterguts Gose på svenska systembolag.
Syrligt öl i USA
I den amerikanska ölrenässansen utforskas de flesta öltraditioner med friskt humör. Två spår i den utvecklingen kan urskiljas: bryggning med jästen Brettanomyces respektive bryggning med ”mixed fermentation”, dvs där ölet lagras på fat innehållande den eftertraktade och avsedda mikrofloran av jäst och bakterier som med tiden skapar önskad syrlighet. Mikroflorans karaktär och lagringstiden är här de två avgörande faktorerna.
Pionjären för den senare metoden är Russian River Brewery i Santa Rosa i Kalifornien, som idag driver dels sitt traditionella bryggeri och dels ett mindre, där brygderna lagras på olika vinfat innan de släpps.
Ytterligare ett bryggeri för syrliga öl i södra Kalifornien kan nämnas, The Bruery, som producerar hälften av sina innovativa brygder genom fatlagring i olika skepnader.
New Belgium Brewing Company gör en oud bruin, som påminner starkt om Rodenbachs gamla Grand Cru. Om den skriver Olof Hultén i inlägget La Folie är Rodenbach Grand Crus stolta arvtagare i USA.
Foto: Beertaccini’s Lablanche 2014 av Nicola (CC BY 2.0)