Blogg

Belgoträffen 2017 blev en formidabel succé

Intresset för belgiskt öl visar inget tecken på att sina, tvärtom. Det var fullpackat (men städat) redan tidigt på Belgoträffen 2017 i Uppsala, där Gammalt öl var ett av över hundra deltagande öl.

Det har blivit en tradition, hembryggarfestivalen Belgoträffen i Uppsala, som lockar allt fler entusiaster för varje gång. Det har också blivit en tradition att Gammalt öl representeras av familjen Gedda/Hultén. Eftersom detta öl tappas från tunna vartannat år, så är det också vartannat år som deltagande från vår sida har varit möjligt.

Familjens bryggare, Håkan Hultén, Olof Hultén och Peter Hultén har visserligen tävlat med andra öl under några belgofestivaler emellan. Man ska inte glömma bort, att grunden i Gammalt öl är den nybryggda ale som tillsätts tunnan (och numera tunnorna) till hälften de gånger som vi tappar av.

I år talades det om att mer än tusen personer besökte Fyrishov och Belgoträffen. Produktionen av Gammalt öl är liten och därför är förstås möjligheten att låta alla intresserade smaka begränsad. Med tanke på det så var det extra roligt att i år kunna presentera en ordentlig ranson, med flaskor från tappningar 2010, 2014 och 2016.

Just möjligheten att jämföra årgångar väckte surölsentusiasternas nyfikenhet. Många samlades vid plats 157 och diskussionerna blev livliga om de olika årgångarnas karaktär. Det var också intressant för oss som är vana med detta släktöl att få höra andras beskrivningar av ölets doft och smak.

Det blev inga priser för Gammalt öl i år. Men vi möttes av enorm entusiasm och uppmärksamhet av alla som hann testa sig fram till just vårt bord. Det var trots allt över hundra deltagande öl, och att smaka från alla – med bibehållen förmåga att uppfatta nyanser – är nog omöjligt.

Gammalt öl representerades i år av Olof Hultén, Anna Hultén och undertecknad, Magnus Nilsson.

Länkar

Belgoträffen arrangeras av Uppsala Hembryggareförening.

Smaka Gammalt öl på Belgoträffen i Uppsala den 28 januari 2017

Nu har du möjlighet att provsmaka öl med mer än 200-åriga anor. Den 28 januari representeras Gammalt öl på Belgoträffen i Uppsala.

Vill du prova hundraårigt öl? Är du nyfiken på Gammalt öl, med andra ord öl från det geddska fatet – en öltunna med mikroorganismer som har mer än 200 år på nacken? Då är lördagen den 28 januari ett utmärkt tillfälle. Då arrangerar Uppsala Hembryggareförening och Svenska Hembryggareföreningen årets Belgoträff, en numera återkommande tävling – och framförallt mötesplats – för ölentusiaster som brygger och dricker öl inspirerat av de många belgiska typer som finns.

Och har funnits, får vi väl tillägga. Liksom flera gånger tidigare medverkar arvtagare till släkten Geddas historiska öl och deltar i tävlingen med Gammalt öl. Det här är i princip enda möjligheten att smaka detta antika och anrika öl.

Belgoträff 2017 äger rum på Fyrishov i Uppsala (hall C) lördag den 28 januari klockan 12:00 – 17:00.

Biljetter till Belgoträffen 2017 säljs genom Tickster.

Vill du smaka lite gammalt öl?

Någon av de första gångerna som jag träffade mina blivande svärföräldrar fick jag frågan: ”vill du smaka gammalt öl?” Jag blev nog lite överrumplad av frågan. Dels därför att jag på den tiden (det här ska ses i ljuset av att Carnegie Porter var det märke som erbjöd tuffast tuggmotstånd i Systembolagets utbud av öl) visade finsmakarkänsla genom att välja Falcon Bayersk om tillfälle gavs, dels därför att begreppet givetvis lät som ett skämt för den oinitierade.

Men erbjudandet visade sig allvarligt menat, och jag kan tveklöst säga att det var något helt nytt för mig. Även om min svärfar, Håkan Hultén, säkert blandade ut med Crème de Cassis eller någon annan, sötare dryck – för att balansera intrycket – var Gammalt öl något väsensskilt från allt jag tidigare druckit i ölväg.

Men ganska snart vande jag mig vid tanken på det ekfatlagrade, ”antika” ölet. Och precis som med det mesta som har en historia, en berättelse – och en genuin sådan – så blir man såld efter en viss tid av tillvänjning. Sedan många år uppskattar jag både släktens egenbryggda Gammalt öl och de nästan liknande varianter som än idag finns att tillgå på den belgiska marknaden.

I svensk litteratur om öl har den här typen av öl – ekfatlagrad öl med vallonskt ursprung – kallats hundraårigt öl. Det är en svårbegriplig term, men samtidigt väldigt talande. Det handlar ju om en dryck som stått sig i hundratals år, genom att mikroorganismerna i faten lever vidare i generation efter generation. Idag har det öl som förvaltas av min släkt levt och frodats i mer än 200 år.

Än så länge kan du inte köpa något hundraårigt öl på Systembolaget eller på restaurang. Men vem vet, den dagen kanske kommer? Det vi vet med säkerhet är, att det kommer att ta en stund. För den nya kultur som bildas på den gamlas grund måste få tid att utvecklas i nya tunnor.

Tills dess får man hålla tillgodo med till exempel de belgiska ölen Cuvée des Jacobins, Rodenbach Grand Cru och – i viss mån – Duchesse de Bourgogne. Puritanerna (och ärligt talat, de som kan det här bättre än jag) menar att det inte är samma sak, men personligen kan jag nöja mig med second best i brist på de mycket rara droppar som kommit från den Geddska tunnan.