Händelserikt år för hundraårigt öl

Peter Hultén och Håkan Hultén under bryggningen av hundraårigt öl i april 2018

En ny generation ölentusiaster vårdar och ömmar för hundraårigt öl. Och släkten Geddas anrika öltunna har hittat ett hem i Hälsingland.

Under 2018 har mycket hänt med släkten Geddas hundraåriga öl, det som tillverkats i generationer och vars jästkultur är minst 200 år gammal. Och som i släkten går under namnet Gammalt öl.

Anna Hultén och Peter Hultén brygger ölÖltunnan töms vartannat år till hälften, och det öl som buteljeras ersätts med nybryggt öl. I april var det dags att förbereda omväxlingen i tunnan genom en helg i bryggningens tecken. Medverkande var förstås Håkan Hultén, som förvaltat både ursprungstunnan och dess avläggare under flera decennier, samt hans bror Olof Hultén, brorson Peter Hultén och dotter Anna Hultén.

Under sommaren genomfördes sedan buteljering av årets skörd, samt påfyllnad med det öl som bryggdes i april. Vi kan meddela att även 2018 års Gammalt öl är av prima kvalitet.

På senare år har särskilt Peter Hultén visat ett mycket stort intresse för att brygga öl. Han har till och med uppfört en egen bak- och bryggstuga i Hälsingland. Under året bestämdes det också i familjen, att Peter tar över den stora tunna som så att säga utgör det hundraåriga ölets moderskepp. Flytten genomfördes i början av hösten.

Har då hundraårigt öl lämnat Hedemora? Nej, som vi tidigare har berättat så håller Hedemoras stolta Oppigårds Bryggeri på med ett experiment för att brygga detta suröl som kommersiell produkt.

Det hundraåriga ölets spännande historia rullar vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *