Oppigårds Bryggeri satsar på hundraårigt öl

Oppigårds Bryggeri satsar på hundraårigt öl

Om några år kanske du hittar Gammalt öl på butikshyllorna. Välrenommerade bryggeriet Oppigårds har startat ett långsiktigt arbete för att skala upp produktionen av Håkan Hulténs hundraåriga öl.

Nu kan vi äntligen berätta det. Oppigårds Bryggeri arbetar sedan ett par år tillbaka på att få till stånd en varaktig produktion av hundraårigt öl, baserat på Gammalt öl från det geddska fatet.

Oppigårds första tunna med hundraårigt öl (foto: Anna Hultén)
En av Oppigårds bryggare visar bryggeriets första tunna med hundraårigt öl. Foto: Anna Hultén.

Oppigårds grundare Björn Falkeström och Håkan Hultén är goda vänner sedan länge. Håkan är den medlem av släkten Hultén-Gedda som sett till att familjens ekfat överlevt den moderna världens många prövningar, och han har förstås gjort bryggarvännen Björn intresserad av det syrliga ölet med antika anor.

Men utmaningarna att växla upp från hembrygd till åtminstone mikrobrygd är många. Inte minst måste Oppigårds övriga produktion vara helt fri från främmande mikroorganismer. Den första tunnan med hundraårigt öl i Oppigårds ägo har därför förvarats så långt från det vanliga bryggeriet som möjligt.

I ett blogginlägg om surölslager från igår, måndagen den 6 november 2017, skriver nu Björn Falkeström för första gången – mig veterligen – om denna experimentella produktion. Antalet fat har utökats, ett separat lagerhus ska byggas och stå klart våren 2018 – och själva drycken utvecklas väl!

Däremot kommer det, förstås, att ta många år tills ens en blygsam kommersiell produktion möter marknaden. Det speciella med Gammalt öl är ju att karaktären måste sätta sig i faten, och att en omgång öl är färdig först efter två år. Men den som väntar på något gott…

För mig, som för nära nog trettio år sedan fick frågan om jag ville smaka lite gammalt öl, är detta en helt igenom fantastisk utveckling.

Naturligtvis kommer vi att skriva mer om Oppigårds satsning på hundraårigt öl. Håll koll här på webbplatsen och diskutera gärna med oss på vår Facebook-sida och på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *