Vi serverar gammalt öl på Belgoträff i Uppsala – men vilken årgång blir det?

Hundraårigt öl på Belgoträff i Uppsala 2019 (foto: Magnus Nilsson)

Lördagen den 26 januari är det åter dags för Belgoträff i Uppsala – mötesplats sedan ett drygt decennium för hembryggare som utforskar de många belgiska ölstilarna. Det hundraåriga ölet är förstås på plats – men vilken årgång ska vi servera besökarna?

För knappt två veckor sedan samlades vi några entusiaster i släkten – vi som förvaltar och driver vidare det ekfatslagrade öl som bryggts i minst 200 år – för att avgöra vad som skulle komma att serveras till besökarna på Belgoträff i Uppsala 2019.

Under väldigt lång tid har produktionen, som traditionellt enbart varit ämnad den närmaste familjen, varit begränsad till vad som ryms i 1 tunna. Men sedan Håkan Hultén för omkring 20 år sedan tog över tunnan från 30-talet, som i generationer förvaltats av olika kommersiella bryggerier, och både säkrat kvalitet och släktens intresse och engagemang – så har vi idag flera avläggare och volymen Gammalt öl som produceras är helt enkelt större.

Fortfarande sker det hela i mycket liten skala, förstås.

Nåväl, undertecknad har tillsammans med Anna Hultén (dotter till Håkan) och Peter Hultén (brorson) öppnat och provat tre varianter – alla tänkta kandidater till att representera på Belgoträff i Uppsala.

Det ska sägas, att även om mikroorganismerna är av samma ”familj” sedan över 200 år, så är inte ekfaten lika gamla. Ett fat verkar hålla i 60-80 år, grovt räknat.

Några år före 2010 gav den tunna som vandrat runt på bryggerier och i privata källare sedan 1930-talet tydliga tecken på att ge upp livhanken. Håkan såg till att skaffa en ny tunna, som komplement till en tidigare inskaffad mindre avläggare.

De flaskor vi öppnade var dessa:

  • Årgång 2006 – innan buteljering alltså lagrad i den ”legendariska” tunnan från 1930-talet
  • Årgång 2010 – den första årgången från det nya fatet, som utvecklades parallellt med att det gamla fatet pensionerade sig självt
  • Årgång 2012 från avläggare – här har vi ett öl med samma ursprung som övriga, men med den dubbla utmaningen att både vara en helt ny tunna och att vara en betydligt mindre volym

Vad gav testet för resultat? Kom till Fyrishov i Uppsala den 26 januari så kan du själv få ta del av svaret.

Vi tror inte att du behöver bli besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *