Vill du smaka lite gammalt öl?

Någon av de första gångerna som jag träffade mina blivande svärföräldrar fick jag frågan: ”vill du smaka gammalt öl?” Jag blev nog lite överrumplad av frågan. Dels därför att jag på den tiden (det här ska ses i ljuset av att Carnegie Porter var det märke som erbjöd tuffast tuggmotstånd i Systembolagets utbud av öl) visade finsmakarkänsla genom att välja Falcon Bayersk om tillfälle gavs, dels därför att begreppet givetvis lät som ett skämt för den oinitierade.

Men erbjudandet visade sig allvarligt menat, och jag kan tveklöst säga att det var något helt nytt för mig. Även om min svärfar, Håkan Hultén, säkert blandade ut med Crème de Cassis eller någon annan, sötare dryck – för att balansera intrycket – var Gammalt öl något väsensskilt från allt jag tidigare druckit i ölväg.

Men ganska snart vande jag mig vid tanken på det ekfatlagrade, ”antika” ölet. Och precis som med det mesta som har en historia, en berättelse – och en genuin sådan – så blir man såld efter en viss tid av tillvänjning. Sedan många år uppskattar jag både släktens egenbryggda Gammalt öl och de nästan liknande varianter som än idag finns att tillgå på den belgiska marknaden.

I svensk litteratur om öl har den här typen av öl – ekfatlagrad öl med vallonskt ursprung – kallats hundraårigt öl. Det är en svårbegriplig term, men samtidigt väldigt talande. Det handlar ju om en dryck som stått sig i hundratals år, genom att mikroorganismerna i faten lever vidare i generation efter generation. Idag har det öl som förvaltas av min släkt levt och frodats i mer än 200 år.

Än så länge kan du inte köpa något hundraårigt öl på Systembolaget eller på restaurang. Men vem vet, den dagen kanske kommer? Det vi vet med säkerhet är, att det kommer att ta en stund. För den nya kultur som bildas på den gamlas grund måste få tid att utvecklas i nya tunnor.

Tills dess får man hålla tillgodo med till exempel de belgiska ölen Cuvée des Jacobins, Rodenbach Grand Cru och – i viss mån – Duchesse de Bourgogne. Puritanerna (och ärligt talat, de som kan det här bättre än jag) menar att det inte är samma sak, men personligen kan jag nöja mig med second best i brist på de mycket rara droppar som kommit från den Geddska tunnan.

En kommentar till “Vill du smaka lite gammalt öl?”

  1. Ett mycket bra initiativ att göra denna hemsida. Informativ och lärorik. Hoppas släkten kan fortsätta med denna tradition i flera hundra år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *